petak, 3. lipnja 2016.

How to tame chinchilla // Kako da pripitomite činčilu.

How to tame chinchilla // Kako da pripitomite činčilu.
Dajte malo vremena novoj činčili da se prilagodi na okolinu, tako što ćete biti na odstojanju, a interakciju ćete svesti na minimum.
Trudite se da se blago krećete i polako i tiho pričate u blizini činčile.
Ograničite interakciju na večernje sate, budući da su činčile aktivnije noću i samim tim otvorenije za ”poznanstva”.
U početku sjedite pored kaveza, da biste navikli činčilu na svoje prisustvo.
Ponudite činčili poslasticu (malo parče suvog grožđa) kada se približi rešetkama kaveza.
Kada prihvati poslastice sa rešetaka kaveza, otvorite vrata kaveza i dajte joj da iz Vaše ruke pojede poslasticu.
Zatim nastojte da privolite činčilu da vam se popne na ruku i pojede poslasticu.
Stavite poslasticu na podlakticu, i pustite da Vam se činčila popne uz ruku.
Kada se činčila navikne na Vašu ruku, prislonite ruku na kavez i dopustite da se činčila popne uz ruku, i dalje se služite poslasticama.
Kada se privikne na penjanje po rukama, pokušajte da stavite ruku na leđa činčile.
Izbjegavajte da jurite i na silu hvatate činčilu kako bi se vratila u kavez, nastojte da sama uđe u kavez, ubacujući poslasticu u njega.
Nosite činčilu često i redovno, kako biste joj omogućili dobru socijalizaciju.
Kupovanje činčile stare 3-4 mjeseca, koja je bila nošena, može biti dosta lakše za pripitomljavanje.
Koristite dosta poslastica i ne naglite, već pratite korake, i ne prelazite na sledeći dok se ne uvjerite da je činčila prihvatila prethodni.
Najbolje je ne puštati činčilu dok se ne privikne na nošenje. Ukoliko činčile vole da se igraju izvan kaveza, neophodno je da zapamtite da njihova prirodna radoznalost može da ih dovede do opasnosti. Kako biste osigurali činčilu za vrijeme igre, odredite jednu prostoriju u kući za igru, i nastojte da tu sobu učinite bezbijednim mijestom.
Radoznale činčile su sklone da grizu i gutaju raličite stvari. To znači da morate da zaštitite činčilu od opasnih električnih kablova, otrovnih biljaka, hemikalija, i bilo čega što može da bude opasno ukoliko se proguta ili ugrize. Naravno, sigurno ćete želeti da zaštitite i svoje lične predmete, knjige, kao i namještaj, koje činčile vole da grickaju. Činčile su prilično agilne i dobri su skakači – uvjerite se da mjesto gdje bi činčila skočila ili se popela, nije ni na koji način opasno. Provjerite da li su sve opasne stvari van domašaja, da činčila ne može da do njih dopre skakanjem ili penjanjem. Uvjerite se da nema opasnih mjesta za skrivanje (iza teškog namještaja, ispod aparata, u krevetima, rupe u zidovima i sl.). Imajte na umu da je ispod tog mekog krzna, gipko tijelo koje može da se smijesti u zapanjujuće male rupe.
 ČINČILA- OD 2 MJESECA-200 gr.
Druga opasnost je stajaća voda, budući da mogu da se udave. Spuštajte poklopac WC šolje i držite je podalje od pune kade. Jedan od najefikasnijih načina da osigurate prostor u kome je činčila, je da se spustite na pod i posmatrate sobu iz činčiline perspektive. Provjerite ima li sitnih predmeta koji bi mogli da budu interesantni, kablova ili nekih rupa gdje činčila može da se sakrije. Brzo skenirajte sobu prije svakog puštanja činčile iz kaveza, kako biste bili sigurni da je čista i bezbijedna za Vašeg ljubimca. Bezbjedonosna lista za činčile: Bez električnih kablova, stereo kablova, telefonskih kablova i sl.
Prekrijte električne utičnice.
Držite podalje hemikalije i lijekove.
Zatvorite kupatilo, ne dozvolite pristup punoj kadi, sudoperi ili kofi sa vodom.
Ne dovolite pristup biljkama i lišću.
Naslonjače i stolice za ljuljanje mogu zarobiti ili zgnječiti činčilu, najbolje je da ih iznesete iz sobe, ili bar da ih ne koristite za vrijeme činčiline igre (budite oprezni i sa kaučima na razvlačenje).
Isključite grijalicu (imajte na umu da se činčile lako pregrijavaju).
Sklonite plastične kese.
Zatvorite vrata i prozore.
Sklonite predmete koji mogu biti progutani ili sažvakani.
Uklonite predmete za habanje tkanine, budući da mogu da progutaju žice.
Ne dozvolite pristup drugim ljubimcima (osim ako ste apsolutno sigurni da će im interakcija prijati).
Predmeti bojeni bojom koja sadrži olovo, moraju biti uklonjeni. Takođe, sklonite svaki materijal koji sadrži olovo.
Činčile ne smiju da imaju pristup kontejnerima i kantama za otpatke.
Uklonite pepeljare (postoji rizik od trovanja nikotinom).
Prekrijte sve male rupe u koje mogu da se uvuku, posebno iza aparata (gdje su obično dostupni kablovi), ali i iza grijućih tijela, kao i rupe u zidovima. 
Činčile vole da žvaću, a Vi biste sigurno željeli da spriječite da vam namještaj bude pojeden. Možete im dati da grickaju neke bezbedne grančice, komadiće drveta, kamenčiće, karton i sl.
Zatim, osigurajte svoju imovinu:
Ukoliko je moguće, blokirajte pristup ili sklonite stvari koje ne želite da činčila uništi (možete koristiti i karton ili drvo da blokirate te zone).
Umotajte drvene drške i nogice namještaja plastičnom folijom, kako biste preduprijedili grickanje.
Uvjerite se da su tepisi dobro pričvršćeni, a ako činčila počne da žvaće tepih, prekrijte ivice pleksiglasom, plasikom za tepihe, ili namještajem.
Koristite teške prekrivače ili ćebad da osigurate kauče i stolice.
Držite podalje knjige, cipele i ostale stvari koje želite da sačuvate.
Veći kavez je uvijek bolje riješenje. Veličina poda bi trebalo da je najmanje 60 x 60 cm; a što se visine tiče, predlaže se da kavez bude visok i obogaćen policama i gredama po kojima bi se činčila penjala. Najbolji materijal je svakako žica; izbjegavajte plastične kaveze ili igračke, budući da će ih činčila grickati i uništiti brzo.
Za podlogu možete koristiti opiljke drveta (izbjegavajte kedar; opiljci tvrdog drveta poput jasike su bolji od borovine) ili novine. Većina kaveza za činčile ima mrežasti pod, koji je lak za održavanje, ali umije da bude neudoban za činčile, pa ih je bolje izbjegavati. Možete zamijeniti pod i police od mreže drvetom. Takođe bi trebalo obezbijediti mijesto za skrivanje, preporučljivo od drveta.Najpoznatije su po svom nevjerovatno mekom, gustom i luksuznom krznu. U divljini ih ovo krzno štiti od elementarnih nepogoda, iako u zarobljeništvu može da im stvori problem sa pregrijavanjem. O ovome morate da razmišljate kad odlučujete gdje ćete smjestiti svoju činčilu. Najbolje bi bilo da kavez stavite u hladniji, mirniji dio stana/kuće.Kavez bi trebalo smijestiti u najtiši dio kuće, gdje ih ljudske aktivnosti neće uznemiravati i plašiti u toku dana. Kavez bi takođe trebalo da bude u hladnom dijelu prostorije (ali, ne na promaji!), neizložen direktnom sunčevom svijetlu koje može uzrokovati pregrijavanje.
Ljetnje temperature moraju biti pod nadzorom, a sobna temperatura ne bi trebalo da je iznad 25 C. Ukoliko nemate klima uređaj, stavite kockice leda u plitku posudu u kavezu, a za ovu svrhu možete da upotrebite i vlažnu zavjesu ili peškir (voda koja isparava će ohladiti prostor).
Postavite kavez na sto ili postolje, to će učiniti da se činčila osjeća sigurno (činčile će se uplašiti ukoliko morate da se naginjete nad kavezom radi interakcije sa njima).
Staklene boce sa vodom su idealne, budući da činčila ne može da ih gricka. Ako koristite plastične, obložite ih mrežom kako biste ih osigurali od potencijalne štete (možete da kupite i mrežaste štitnike). Što se hranilica tiče, najbolje su one koje mogu da se zakače spolja da činčila ne bi mogla da urinira u svoju hranu. Ukoliko se koristi posuda za hranu, onda bi trebalo da je teška i od keramike, i neophodno ju je čistiti svakodnevno.Trebalo bi obezbijediti i igračke - pregrade od drveta i grančica (bez pesticida) su dobre igračke za žvakanje. Kao igračke mogu poslužiti i neke igračke za papagaje, zatim loptice i prstenčići za zečeve. Bitno je da nabavite igračke koje nemaju sitne ili plastične dijelove, da ih činčila ne bi progutala. 
Točkovi mogu da obezbijede nevjerovatnu zabavu, iako možda mislite da je besmisleno koristiti točak, ako činčila na njega nije naviknuta od malena. Potražite točak veličine 38 cm (manji točkovi će biti premali za odrasle činčile), sa određenom podlogom i sa otvorenom stranom bez ukrštanja (mrežasti točkovi su opasni za noge i rep). 
Pješčano kupatilo je apsolutno neophodno za činčile. Energično kupanje u pijesku je normalno za činčile, i na taj način održavaju svoje bujno krzno čistim i zdravim. Ne samo da pomaže u održavanju dlake sjajnom i svilenkastom, već je dobro za opuštanje činčila. Sa velikim zadovoljstvom ulaze u pješčano kupatilo, valjaju se i uživaju.
Uvijek koristite kupljen pijesak za kupanje činčile. To je posebno pravljen pijesak za činčile, i baš za ovu svrhu. Kada se činčila uvalja u pijesak, on ulazi u njenu kožu i apsorbuje ulje i prljavštinu iz krzna. Pijesak ili puder može biti sličan ovome, ali neće imati istu funkciju -pesak za činčile podražava potpuno prirodne uslove u kojima bi se inače činčila kupala. Taj pijesak bi trebalo da je nekoliko inča dubok kako bi se činčila bez problema valjala u njemu. Preporučuje se teška posuda, koja ne može tako lako da se prevrne. Trebalo bi da je nešto veća od činčile. Za ovu svrhu se mogu koristiti i kanisteri, kao i plastične posude sa okrluglim dnom. Plastične činije imaju prednost budući da su zatvorene, što smanjuje količinu prašine koja bi se eventualno raznosila po sobi.
Smjestite ovu posudu u kavez svake večeri, tada su činčile aktivne. Pijesak će se vjerovatno raštrkati naokolo, ali ovo prosto ide uz činčile. Isti pijesak se može koristiti ponovo, ali je neophodno sklonti izmet i prljavštinu.
Činčile su noćne životinje, spavati će od ranog jutra do 18-19 sati, što je savršeno za zaposlenu obitelj i školarce jer su budne i spremne za igru kad se obitelj okupi. Činčile spadaju u najnezahtjevnije kućne ljubimce; inteligentne su, bez mirisa, nuždu vrše samo u svojem wc-u, uredne su pa je čišćenje gajbe činčila jednostavan posao.
Ove su životinjice razigrane i jako vole trčati i skakati. Nisu spretne poput vjeverica, pa ih u njihovim aktivnostima treba nadgledati.
Činčila se neće družiti poput psa ili kunića, ali se voli maziti na svoj način. Neće skočiti na ruke i tražiti vas da se igrate, ali će vas uvijek pozdraviti i uživati u vašem českanju njihove glavice. Po karakteru se razlikuju, neke su mirnije i nježnije, a neke nestašne i dominantne. Jedno im je zajedničko, ukoliko ćete brinuti za svoju činčilu, ona će vas jako voljeti.

Nema komentara:

Objavi komentar